A man showing the VoiceOver on iPhone

Aan de slag met schermlezers: een gids voor 2024

0 reacties

Bent u nieuw bij schermleessoftware en zoekt u naar de beste manieren om schermlezers te gebruiken? Je bent op de juiste plek beland.

Het voor de eerste keer gebruiken van schermlezers kan een overweldigende ervaring zijn, maar u kunt het onder de knie krijgen door er simpelweg meer over te weten te komen. En zodra u dat doet, kunt u volledig zelfstandig gebruik maken van uw smartphone, laptop of tablet.

Wat is een schermlezer?

Een schermlezer is een softwaretoepassing die helpt bij het lezen van tekst die op een scherm wordt weergegeven. Daarnaast interpreteert het objecten (tekst, afbeeldingen, links, enzovoort) en zet deze om naar een formaat dat slechtziende en blinde mensen kunnen verwerken en ermee kunnen communiceren.

Ze werken samen met het besturingssysteem (OS) van een telefoon om informatie te bieden over verschillende aspecten van telefoongebruik, zoals pictogrammen, menu's, dialoogvensters, bestanden en mappen. Dit kan via auditieve of tactiele middelen zijn.

In wezen betekent dit dat items op het scherm worden omgezet naar audio of braille, afhankelijk van de gewenste uitvoer van de gebruiker. Daarnaast spreken schermlezers ook de tekst uit die u invoert, waardoor u zich bewust wordt van uw exacte acties en invoer.

Schermlezers zijn essentiële ondersteunende technologie voor mensen die blind zijn en vaak nuttig voor mensen met een visuele beperking, omdat ze hierdoor hun telefoon kunnen gebruiken zonder externe afhankelijkheid.

Als u bijvoorbeeld een afbeelding van een kat bekijkt, zegt uw schermlezer onmiddellijk 'afbeelding van een bruine kat'.

In plaats van door het web te scrollen, zou een schermlezer u helpen systematisch door de pagina te navigeren, waarbij elk object wordt omgezet in audiosignalen - vertelling van de volledige tekst op de pagina, vermelding van koppelingen en menu-items, vertrouwd raken met afbeeldingen via alternatieve teksten geleverd door de ontwikkelaar.

Het bedienen van een apparaat via een schermlezer is echter heel anders dan het bedienen via een visueel scherm. Als u bijvoorbeeld een pc gebruikt, gebruikt u niet langer een muis als invoerapparaat.

In plaats daarvan gebruik je het toetsenbord en navigeer je met de pijl-, tab-, alt- of commando- (voor Mac-gebruikers) en de besturingstoetsen. Wanneer u een schermlezer gebruikt, benadert u elk interactie-item lineair en werkt u door een reeks reeksen, vergelijkbaar met hoe u verder zou gaan met een hele tekst.

Het verschil is dat je met een schermlezer ook toegang hebt tot niet-tekstuele elementen. Tijdens het bekijken van een webpagina bepaalt de HTML-code de volgorde waarin de schermlezer de objecten verwerkt.

In wezen zou u door verschillende elementen navigeren, waaronder zinnen, links en andere objecten op een pagina, in plaats van ze allemaal tegelijk te bekijken.

Soorten schermlezers

De eerste schermlezer, ontwikkeld in 1986 bij IBM , werd ontwikkeld voor DOS en was voornamelijk gericht op de behoeften van slechtziende personeelsleden. Tegenwoordig zijn er meerdere verschillende schermlezers.

Het digitale toegankelijkheidsplatform WebAIM deed onderzoek naar het gebruik van schermleessoftware en ontdekte dat de volgende software het meest prominent wordt gebruikt:

We gaan ons echter concentreren op schermlezers voor uw smartphone. Op iPhones en iPads is Apple VoiceOver een automatisch geïntegreerde software. Andere smartphones gebruiken Android TalkBack als standaard schermleessoftware.

Momenteel gebruiken de meeste mensen met een visuele beperking Apple-apparaten. De belangrijkste reden hiervoor is dat Apple het eerste bedrijf is dat zijn schermleessoftware op de telefoon introduceert.

Apple VoiceOver werd voor het eerst geïntroduceerd op 29 april 2005. Afgezien van de vroege introductie op dit gebied, heeft Apple altijd de nadruk gelegd op toegankelijkheid en inclusiviteit in zijn volledige productportfolio.

Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat Apple VoiceOver eenvoudiger of beter te gebruiken is. Onlangs, in 2018, werkte Google samen met Samsung om een ​​nieuwe versie van TalkBack te maken.

Google heeft dit geïntegreerd in de Android Accessibility Suite-app, naast andere diensten die bedoeld zijn om gebruikers met een handicap te helpen hun smartphone te gebruiken. Sinds deze integratie is er een verschuiving opgetreden in het aantal mensen dat TalkBack gebruikt als gevolg van verschillende verbeteringen.

Mobiele telefoon Android met TalBack-instellingen op het scherm

Wanneer heb je een schermlezer nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u de hulp van een schermlezer nodig heeft. Als u erover nadenkt of schermleessoftware wel of niet een goede investering voor u is, houd er dan rekening mee dat het, net als bij elke andere technologie, even kan duren voordat u leert hoe u deze moet gebruiken, maar als u dat eenmaal doet, is het de moeite waard. jouw tijdje.

Studenten die een schermlezer efficiënt kunnen gebruiken, zijn aanzienlijk snellere lezers dan studenten die visueel lezen.

Hier volgt een lijst met situaties waarin u de hulp van een schermlezer zou kunnen overwegen:

  • U ervaart gezichtsveldverlies
  • U ervaart oogvermoeidheid
  • U heeft nystagmus (snel bewegende ogen die dubbelzien en/of oogvermoeidheid kunnen veroorzaken)
  • Uw zicht fluctueert aanzienlijk
  • Van lezen krijg je hoofdpijn
  • U heeft een progressieve oogaandoening
  • Je handschrift is onleesbaar
  • U vergroot de tekst tot het punt waarop scrollen nodig is

Dit is geenszins een definitieve lijst, maar het zou u een duidelijke indicatie moeten geven van scenario's waarin de hulp van schermleessoftware nuttig zou kunnen zijn. Als u twijfelt, stel uzelf dan deze vraag:

“Vergt het werken met mijn smartphone/laptop veel energie bij visueel gebruik?”

Als het antwoord ja is, moet u waarschijnlijk schermlezers overwegen en onderzoeken of deze de juiste oplossing voor uw behoeften zijn.

Dingen waarmee u rekening moet houden bij het leren van schermlezers

Er bestaat geen perfecte manier om met schermlezers te leren werken. Verschillende gebruikers leren op verschillende manieren, afhankelijk van hun voorkeuren. Hier zijn een paar veel voorkomende technieken:

Leren met de hulp van een vriend/familielid

Samen met een vriend/familielid kennismaken met een schermlezer is een geweldige manier om snel de kneepjes van het vak te leren. Hoewel het in het begin behoorlijk moeilijk kan zijn om de basisfuncties te leren, kan het uiterst nuttig zijn om een ​​ziende vriend in de gaten te houden waar u mogelijk de fout in gaat.

Dit kan uw voortgang aanzienlijk versnellen en de kans verkleinen dat u herhaaldelijk dezelfde fouten maakt.

Bovendien is samenwerken met iemand die je kent een bron van motivatie en emotionele steun. Leren werken met een schermlezer volgt vaak het spoor van recent verlies van gezichtsvermogen, wat moeilijk kan zijn om mee om te gaan.

Als u een bekend persoon heeft die u helpt bij het verkennen van de mogelijkheden die een schermlezer met zich meebrengt, kunnen gebruikers zich gemakkelijker aan hun nieuwe realiteit aanpassen. Er is echter ook een keerzijde.

Als een ziende persoon u helpt, is de kans groot dat u de basisbeginselen van een schermlezer verkeerd leert, dat wil zeggen meer visueel. Schermleessoftware is niet gebaseerd op visuele elementen en als je een deskundige gebruiker wilt worden, moet je de basisbeginselen van reeksen begrijpen in plaats van beelden.

Leer het zelf

Veel mensen kiezen ervoor om zelf schermlezers te leren gebruiken. Er zijn verschillende bronnen online beschikbaar die gedetailleerd inzicht bieden in het werken met schermlezers, variërend van blogs en artikelen tot video's en podcasts. Dankzij de gevarieerde opties kunnen gebruikers de bronnen kiezen die het beste bij hun behoeften passen.

Wees echter voorzichtig met het doornemen van de basisbeginselen. Te snel door de leerfasen gaan kan ook leiden tot frustratie en een gevoel van stagnatie. Vooral bij gebruikers met restvisie is het gebruikelijk dat ze hierdoor weer overschakelen naar het gebruik van visie, waardoor ze al hun voortgang verliezen.

Leer het met de hulp van een professional

In tal van landen bestaan ​​er organisaties (zoals de RNIB in Groot-Brittannië of Visio & Bartimeus in Nederland) om slechtziende en blinde mensen te helpen met laptops, tablets of smartphones te werken.

Dergelijke organisaties hebben verschillende programma's die u kunnen helpen een fundamenteel inzicht te krijgen in schermleessoftware. Gebruikers kunnen ook hulp krijgen bij complexere taken, zoals het schrijven van een e-mail, het werken met Excel of het beheren van hun agenda.

Alle drie de manieren hebben hun voor- en nadelen, en u moet er een kiezen die aan uw doelen voldoet. Als u uw apparaat nonchalant gebruikt, kan het een goede manier zijn om de tijd te nemen om alleen of met een vriend te leren.

Als u uw apparaat echter als onderdeel van uw beroep gebruikt, profiteert u van geavanceerde cursussen en onderzoekt u diepgaand hoe schermlezers werken om ervoor te zorgen dat u het apparaat zo efficiënt mogelijk gebruikt.

Trainer helpt 2 vrouwen bij het gebruik van de Hable One en de smartphone met de schermlezer

Hulpbronnen waarmee u met schermlezers kunt werken

Wil je nog wat meer lezen over dit onderwerp? Hier is een lijst met bronnen waarmee u aan de slag kunt gaan met schermleessoftware:

TalkBack (Android-apparaten)

VoiceOver (iOS-apparaten)

Schermleessoftware voor de pc

De meeste schermleesprogramma's zoals JAWZ, NVDA of ORCA hebben ingebouwde tutorials.

Staatsrehabilitatiecentra in de VS

Schermlezers hebben een revolutie teweeggebracht in de toegankelijkheidsopties voor mensen die blind en slechtziend zijn. Ze geven gebruikers ultieme toegang tot verschillende elementen van hun smartphones, zoals apps, mappen, documenten en internet.

Bladeren en alles lezen, van webpagina's tot boeken, is nu mogelijk dankzij schermleessoftware. Als u iemand bent die moeite heeft met visueel lezen of een zwak/slecht gezichtsvermogen heeft, is een schermlezer wellicht wat u zoekt!

Heeft u nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen via support@iamhable.com en als je deze blog leuk vond, vergeet hem dan niet te delen met je familie en vrienden!


Labels:
Braille-alfabet en cijfers

Braille leren: waarom zou iedereen die blind is dit moeten overwegen?

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.