Blind woman crossing the street

Wat betekent blindheid?

0 reacties

Wanneer je begint te zoeken naar de term 'blindheid', kan het behoorlijk verwarrend zijn om de verschillende termen die overal worden gebruikt volledig te begrijpen. We spreken van blind zijn, slechtziend, slechtziend, slechtziend en wettelijk blind zijn.

Maar wat zijn de verschillen en hoe definieer je wat wat is? In deze blog leggen we de verschillende definities uit en waarom ze belangrijk zijn voor mensen die leven met gezichtsverlies.

De Cambridge Dictionary definieert blindheid als de toestand waarin men niet kan zien.

Vrouw die haar ogen bedekt.

Juridisch blind versus volledig blind

Wat je misschien niet weet. Er is een verschil tussen volledig blind zijn en 'wettelijk blind' zijn. Juridische blindheid is een term die door de overheid van een land wordt gebruikt om te bepalen wie bepaalde voordelen en hulp ontvangt.

Mensen die volledig blind zijn, zien geen licht of vorm. Slechts 15% van de mensen met een oogaandoening is volledig blind. Mensen die juridisch blind zijn, kunnen soms wel zien, maar niet volledig.

Man's voeten en een stok op voelbare vloer

Dus wanneer ben je juridisch blind?

De criteria om juridisch blind gecertificeerd te worden verschillen per land . In Groot-Brittannië wordt de Snellen-test gebruikt om uw gezichtsscherpte te testen. Gezichtsscherpte is uw centrale visie, de visie om details te zien.

De Snellen-test bestaat uit een aantal rijen letters die kleiner worden naarmate je lager op de kaart komt.

De Snellen-schaal

De normale gezichtsscherpte op de Snellen-schaal is 6/6. Het eerste getal is de afstand tot de kaart, in meters. Meestal is dit 6 meter. Het tweede getal is het getal of de regels die u van de kaart kunt aflezen. De bovenste regel is 60.

Hoe lager je komt, hoe kleiner het tweede getal wordt. Als u normaal zicht heeft en helemaal tot aan de onderkant kunt lezen. Jouw visie zou 6/6 zijn. Dit betekent dat hoe groter het tweede getal is, hoe slechter uw zicht is.

Afbeelding voor de gezichtsscherptetest op afstand met letters in verschillende maten

Om een ​​voorbeeld te geven. Als de tweede lijn gemarkeerd is als 36 en u 6/36 zicht heeft, kunt u de tweede lijn vanaf 6 meter afstand zien. Terwijl een persoon met standaardvisie de tweede lijn vanaf 36 meter afstand kon lezen.

Certificeringen voor gezichtsverlies

In Groot-Brittannië zijn er twee certificeringen die u kunt behalen. U ontvangt deze certificeringen wanneer uw zicht aan bepaalde criteria voldoet terwijl u de bril of contactlenzen draagt ​​die u mogelijk nodig heeft.

Om ervoor te zorgen dat het dragen van een bril of contactlenzen uw gezichtsvermogen niet zodanig verbetert dat u volledig zicht kunt hebben. Groot-Brittannië maakt het verschil tussen ernstig slechtzienden (blinden) en slechtzienden (slechtzienden).

Het meten van uw gezichtsvermogen

Om te beslissen of u voldoet aan de criteria voor een certificering in het Verenigd Koninkrijk, bezoekt u een oogarts of oogarts. Ze zullen twee dingen meten: gezichtsscherpte en gezichtsveld.

Gezichtsscherpte betekent uw centrale visie. Dit is de visie die je gebruikt om details te zien. Het gezichtsveld is hoeveel je om je heen kunt zien terwijl je recht vooruit kijkt.

Verschil tussen blindheid en slechtziendheid

We noemden de definitie van blindheid aan het begin van deze blog. Blindheid is de voorwaarde om te kunnen zien. Maar wat is het verschil tussen blindheid en slechtziendheid?

Een visuele beperking is “een afname van het vermogen om tot op zekere hoogte te zien, waardoor problemen ontstaan ​​die niet met de gebruikelijke middelen, zoals een bril, kunnen worden opgelost.”

De mensen die vanaf hun geboorte blind zijn, zien meestal niets. Maar mensen die op latere leeftijd hun gezichtsvermogen hebben verloren, zien meestal wat licht, kleur en vormen.

Blinde vrouw wordt geholpen

In de Verenigde Staten van Amerika hebben ze vier definities om bepaalde niveaus van gezichtsverlies te onderscheiden:

  • Gedeeltelijk gezien
  • Slecht zicht
  • Legaal blind
  • Helemaal blind

De verschillen tussen deze vier niveaus zijn gebaseerd op de gezichtsscherpte. Zoals we eerder vermeldden, is gezichtsscherpte uw centrale visie. Deze visie wordt gemeten met behulp van de letterkaarten, zoals de Snellen-test.

Slechtziend betekent dat iemand gedeeltelijk zicht heeft. Dit kan in één of in beide ogen zijn. Volledig blind betekent dat iemand zijn gezichtsvermogen volledig heeft verloren.

De andere twee niveaus, slechtziend en juridisch blind, worden bepaald tijdens een test met een letterkaart. Beide termen worden alleen gebruikt als het gebrek aan gezichtsvermogen niet kan worden verholpen met een bril of contactlenzen.

Waarom is het dan zo belangrijk dat we ons bewust zijn van deze verschillende definities?

Ook de definities en criteria verschillen per land. De overheid stelt deze niveaus vast om te kunnen beslissen wie bepaalde uitkeringen krijgt. De overheid zorgt vervolgens voor een registratie. Om ervoor te zorgen dat de mensen die de voordelen nodig hebben, deze ook daadwerkelijk ontvangen, en de mensen die dat niet hebben, er geen misbruik van kunnen maken.

In Groot-Brittannië lijden ongeveer 2 miljoen mensen aan gezichtsverlies. Slechts 360.000 van hen staan ​​geregistreerd als blind of slechtziend . Voordelen die u mogelijk ontvangt vanwege deze registratie in het Verenigd Koninkrijk zijn onder meer:

  • Woonuitkering voor gehandicapten (DLA)
  • Persoonlijke onafhankelijkheidsbetaling (PIP)
  • Verlaagt de tarieven voor het openbaar vervoer, zoals de trein en de bus
  • Uitzonderingen op parkeren

Concluderend: het begrijpen van de nuances tussen termen als blindheid, visuele beperking, gedeeltelijk zicht, slechtziendheid en juridische blindheid is meer dan een oefening in semantiek; het is een cruciaal aspect bij het herkennen en aanpakken van de behoeften van mensen met gezichtsverlies.

Vond je deze inhoud leuk? Vergeet niet om het te delen met je vrienden en familie. Voor meer inhoud worden hieronder verschillende blogs voor u voorgesteld.


Labels:
Wat zijn de beste banen voor blinden en slechtzienden?

Werkplekaccommodaties voor visueel gehandicapten

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.